Hasır Ne Demek? - Yavuzlar Hasır ve Kamış Eşyası İmalatı

Hasır Ne Demek?

Hasır, saz kamışlarının gövdesinden, kuru bitkilerin sap ve gövde kısımlarından, ya da genellikle Amerika’da ve Afrika’da yetişen büyük gövdeli ve uzun yapraklı palmiyelerin liflerinden yapılmış olan rafyalar ile örülerek yapılan yer, tavan, duvar döşemesi ve kaplaması olarak kullanılan bir tür ot döşemesi ve ya da kilimidir. Hasır yapımında hasır otu olarak bilinen saz kamışları da saz çatı ve saz dekorasyon malzeme ve gereçlerinin yapımında uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Saz kamışlarından, kuru bitkilerden ve palmiye liflerinden yapılan hasırlar pratik bir şekilde yere yayılabilir ve kolayca dürülebilir.  
Hasır örtüler, hasır yer döşemeleri kullanıldığı yere ve yapıldığı malzemenin cinsine göre farklılıklar göstermektedir.
Kalın hasırlar, kaba hasır olarak ta bilinmekle birlikte kalın saz kamışlarının örülerek birleştirilmesi ile yapılmaktadır.
 
Bu hasırlar genellikle  yer, tavan, duvar ve taban döşemesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kalın hasır kolay kullanımı ve sağladığı izolasyon özelliği ile bir çok kişi tarafından tercih edilmekte ve pratik bir şekilde uygulanabilmektedir.
 
İnce Hasırlar
İnce hasır dediğimiz hasırlar ise daha çok hasır malzeme yapında kullanılmaktadır. Genel olarak, hasır çanta, hasır sepet, hasır sandalye, hasır masa örtüsü, hasır şapka, hasır tencere altlığı, halıların ve altlarına serilmek için kullanılmaktadır.
 
Bunların dışında duvar için süs malzemesi, camilerde yerlere serilmek için ve plajlarda deniz kenarında insanların üzerine oturması için tasarlanarak kullanılmaktadır.
 
Ayrıca ince hasır yer örtüleri ülkemizde cenaze ve defin işlemleri sırasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
 
Hasır Sanatı
Hasır sanatı 17. Yüzyıldan itibaren günümüze kadar gelişerek ve değer kazanarak gelmiştir. Günlük hayatta kullandığımız modern tabure ve sandalyeler, dekoratif hasır ürünler, hasır sanatının gelişen teknoloji ile birlikte işlevselliğinin arttığının net bir göstergesi olmuştur.
 
Hasır sanatı Türk medeniyetlerinde de yaygın olarak yapılmaktaydı. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan Türk medeniyetlerinin günlük hayatında hasırın çok önemli bir yeri vardı ve hasır eşya ve hasır örtü yapımında tarihten birçok ürünü ve tekniği de bizlere miras bırakmışlardır.

Yazıyı Paylaş

Hemen Ara
WhatsApp